یك قاعده كلی برای تهیه دمنوشها
طرز تهیه دمنوش , دمنوشهایی كه با برگ یا گل تهیه میشوند، مدت دمكشیدن شان كم است و كافی است بین ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت روی حرارت قرار بگیرند اما آنها كه چوب (مثل دارچین)، ریشه (مثل زنجبیل) یا بذر (مثل انیسون و رازیانه) دارند، مدت زمان دم كشیدن طولانی تری دارند تا عصاره شان به خوبی خارج شود مثلا دارچین را تا دو ساعت یا حتی بیشتر هم میتوان روی حرارت غیر مستقیم گذاشت به این ترتیب عصاره اش بیشتر خارج میشود و نباید نگران تغییر طعم یا از دست رفتن خاصیتش بود.
تركیب چای سفید، چای سبز و مقدار اندكی دارچین خستگی تان را كم میكند. این دمنوش می تواند به دفعات استفاده شود چراكه ضرر بسیار كمی دارد و بیشتر منفعت است، تركیب این مواد به بازسازی قوا و رفع خستگی خیلی كمك میكند و برخلاف اسطوخودوس فقط رفع خستگی روحی نمیكند و علاوه بر آن خستگی جسمی را هم برطرف میكند. دمنوش های تركیبی معمولا هر كدام برای یك منظور با هم تركیب میشوند، مثلا دسته ای از دمنوشهای تركیبی انرژی زا هستند و بعضی دیگر كاهنده فشارخون و دسته ای دیگر آرامشبخش هستند كه برخلاف انرژی زاها كه ضربان قلب و انرژی را افزایش میدهند به ریلكسیشن و تنش زدایی از بدن كمك میكنند.
چای کوهی | طرز تهیه چای کوهی | خاصیت چای کوهی | خواص چای
خاصیت گیاه چای کوهی، در درمان افسردگی به اثبات رسیده است و مکانیزم اثر ضد افسردگی آن از طریق مهار آنزیمی است.چای کوهی که در زبان ترکی به آن توکلیجه (پشمالو) نیز می گویند، از تیره ی گیاهان معطر است که آرام بخشی مطبوع، نشاط آور و با خاصیت معجزه آسای تقویت کننده ی قوی برای اعصاب و روان به شمار می رود.
از سوی دیگر چای کوهی، دارای خاصیت ضد درد ویژه ی دردهای مفصلی،خاصیت ضد سردرد،خاصیت ضد سرگیجه،خاصیت ضد دردهای عصبی وخاصیت ضد رماتیسمی می باشد که ویژگی انرژی زایی و نشاط انگیزی را نیز برای افراد افسرده و کم حوصله به همراه خود به ارمغان می آورد.
این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری های اسهال توام با تحریکات عصبی، نقش موثر و آرام بخشی دارد و همچنین در تنظیم اعمال گوارشی و تقویت کبد به ویژه کمک به هضم غذا کاربرد دارد.
یک قاشق مربا خوری پر از چای کوهی را در یک لیوان آب جوش ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید. آن گاه روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و بگذارید مدت ۲۰ دقیقه بماند تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با کمی عسل میل کنید.
این چای، یک نوشیدنی خوش رنگ، خوش مزه و دلچسب است که در شب های سرد پاییزی و زمستان، پس از یک روز کار و تلاش، با ایجاد آرامش و رفع خستگی، بی شک انرژی از دست رفته را به شما باز می گرداند.
آویشن | چای آویشن,طرز تهیه چای آویشن,دمنوش آویشن,شربت آویشن | دم کرده آویشن
برای مصارف دارویی سرشاخه های آویشن را در اوایل دوره گلدهی جمع آوری میکنند سپس آن را در لایه های نازک در سایه یا در خشک کن با حداکثر ۳۰ درجه سانتیگراد حرارت خشک میکنند. دم کرده آویشن به هضم غذا کمک میکند و ضد سرفه است. آویشن تشنجات را تسکین میدهد و ضد بو است.
اسطوخودوس | چای اسطوخودوس,طرز تهیه اسطوخودوس,روش آماده کردن اسطوخودوس,دمنوش اسطوخودوس,دم کرده اسطوخودوس
از اسطوخودوس به عنوان ملین سبک استفاده میشود همچنین این گیاه مسکن خفیفی است.
بادرنجبویه | دمنوش بادرنجبویه | چای بادرنجبویه
گل آن شباهت به سر اژدها دارد. آرامبخش است و در تسکین سردرد تأثیر دارد.
به لیمو | چای به لیمو | طرز تهیه به لیمو | دمنوش به لیمو
به چای به لیمو «چای جادویی» و «چای آرامش» نیز گفته میشود. برگ این گیاه در رفع تپش قلب، سردردهای یک طرفه، سرگیجه، حالات عصبی و خستگیهای روحی بسیار مفید است. به لیمو برای تقویت معده بسیار مؤثر است که برای این منظور بهتر است همیشه به صورت دم کرده مانند چای مصرف شود.
پنیرک | چای پنیرک | دمنوش پنیرک | طرز تهیه پنیرک
گلها اگر بطور صحیح خشک شوند به رنگ آبی در میآیند. به عنوان ملینی ضعیف به کار میبرند. مواد لعابدار موجود در گل زخمهای درونی، پارگیهای مخاطی و اولسرهای معده (زخم معده) را التیام میبخشند.
پونه کوهی | چای پونه کوهی | دمنوش پونه کوهی
آرامبخش است و جهت رفع خستگی و سردرد مؤثر است. تسریع کننده عمل هضم است و نوشیدن چای آن بعد از غذا توصیه میشود. برای کم کردن سرفه مؤثر است همچنین تنظیم قاعدگی در زنان تأثیر دارد.
گل ختمی | چای گل ختمی | دمنوش گل ختمی | داروی گل ختمی
گلها را باید قبل از باز شدن در صبح زود چید. ختمی یکی از مهمترین گیاهان دارویی لعابدار است. از دم کردهٔ آن در هنگام تورم مجرای تنفسی فوقانی به عنوان ضد سرفه و خلط آور و نرمکننده استفاده میشود.
دارچین | دمنوش دارچین | چای دارچین | طرز تهیه
دارچین درختی است همیشه سبز به ارتفاع ۵ تا ۷ متر که از تمام قسمتهای آن بوی معطر دارچین استشمام میشود. نخستین برداشت محصول از درختان پرورش یافتهٔ چهار ساله صورت میگیرد. پوست خشک شده دارچین بصورت قطعات لولهای شکل در بازرگانی عرضه میشود. دارچین گرمکننده بدن است و تقویت کنندهٔ اعمال هضم و جریان گردش خون است و از آن برای رفع سوء هضمها، مخصوصاً در مواردی که با نفخ همراه باشد به عنوان بادشکن استفاده میشود. برای کم کردن درد معده و اسهال مصرف میشود. خاصیت جمعکنندگی رحم داشته و برای درمان خونروی در فواصل قاعدگی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. بهتر است از مصرف آن در زمان حاملگی خودداری شود.
رازیانه | چای رازیانه | دمنوش رازیانه
از قدیم به عنوان یک گیاه مؤثر جهت لاغر شدن مورد توجه بوده است در زبان یونانی به رازیانه (márathon) گفته میشود که معنی آن لاغر شدن است. رازیانه باعث کم شدن اشتها میشود. در بهبود یبوست و کم شدن گازهای جمع شده در شکم مؤثر است. گیاهی کاملاً شناخته شده در زیاد شدن شیر مادر است اما بخاطر اثراتی که در رحم دارد در دوران حاملگی باید از مصرف زیاد آن خودداری شود. بصورت چای به تنهایی یا همراه با عسل در درمان سرفه بکار میرود.
زعفران | چای زعفران | دمنوش زعفران | طرز تهیه دمنوش زعفران | طرز تهیه چای زعفران
موجبات سهولت هضم غذا را موجب میسازد و از طرف دیگر به علت داشتن اسانس، اثر محرک بر روی سلسله اعصاب دارد. از نظر درمانی دارای اثر مسکن بر روی اعصاب سطحی بدن است. زعفران اثر مسکن سرفه در برونشیت (به التهاب نایژهها در شُش گفته میشود) مزمن دارد و آن نیز به علت اثر بیحس کننده آن بر روی انتهای اعصاب حبابهای ریوی است. از زعفران میتوان جهت رفع بیخوابیهایی که منشأ تحریکات مغزی، حالات تشنجی و درد دندان استفاده به عمل آورد.
زنجبیل | چای زنجبیل | دمنوش زنجبیل | شربت زنجبیل
زنجبیل دارای اثر نیرودهنده، مقوی معده، بادشکن و ضد اسکوربوت است.
زیره | چای زیره | دمنوش زیره | طرز تهیه چای زیره
گیاه زیره از قدیم چه بخاطر عطر آن و چه بخاطر دارا بودن خاصیت هضم مورد توجه مردم بوده است. این گیاه فعالیت جهاز هاضمه را تحریک نموده، تشنجات عضلات صاف را کاهش داده از تشکیل گاز معده جلوگیری میکنند. این گیاه میکرو ارگانیسمهای مضر را دفع نموده از ازدیاد انگلهای روده جلوگیری میکند. مصرف بیش از حد زیره برای کبد و کلیهها مضر است.
سنبل الطیب | چای سنبل الطیب | دمنوش سنبل الطیب
به عنوان «آرامبخش طبیعی» نیز شهرت دارد. چای آن بوی تند و بخصوصی دارد. تحریکات عصبی را کاهش میدهد. ناراحتیهای قلبی را که ریشهٔ عصبی داشته و همچنین تشنجات را تسکین میدهد. از آن برای مداوای فشار عصبی، خستگی، کار فکری بیش از حد و بیخوابی مزمن استفاده میگردد. این ریشه علیه تهوع، گاز شکم و انگلهای رودهای مؤثر است. مصرف زیاد سنبل الطیب، در کنار خاصیت آرام بخشی، میتواند باعث مسمومیت شود. مقدار زیاد این داروی گیاهی، علائمی مثل خستگی، احساس سبکی سر، گشاد شدن مردمک چشم و مسمومیت کبدی به دنبال دارد و مصرف آن همراه با داروهای سیستم عصبی مرکزی مثل ضدافسردگی ها، ضد اضطراب ها، آرام بخش ها، خواب آورها و آنتی هیستامین ها میتواند بسیار خطرناک باشد. مصرف فرآورده های حاوی سنبل الطیب می تواند اثر درمانی وارفارین را خنثی نماید. در نتیجه از مصرف همزمان آنها خودداری شود. مصرف سنبل الطیب در جذب نمکهای آهن تداخل ایجاد مینماید. در نتیجه رعایت حداقل زمان دو ساعت در مصرف آنها ضروری میباشد.
شاه تره | چای شاه تره | دمنوش شاه تره
گیاه شاه تره بر روی عضلات صاف اثر میگذارد و حرکات دودی روده را شدت میبخشد به همین دلیل اشتهاآور است. از دیگر اثرات آن مدر و مسهل صفرا بودن آن است. این گیاه سمی است و مصرف آن به مقدار زیاد باعث فلج عضلات صاف و دستگاه تنفسی میشود. مصرف آن باید تحت نظر پزشک باشد.
شیرین بیان | چای شیرین بیان | دمنوش شیرین بیان
شیرین بیان خواص خلط آور ، ملین ضعیف و آرامبخش دارد. این گیاه علیه زخمهای معده – رودهای استفاده میشود.
کاسنی | چای کاسنی | دمنوش کاسنی
ریشه نوع وحشی این گیاه جمعآوری میشود. خشک شده ریشه آن دارای عطری شبیه به ادویه و طعمی تلخ است. مواد آن ترشح صفرا را بالا میبرد و چون شیرهٔ معده را تحریک میکند باعث افزایش اشتها میشود. جوشاندهٔ آن مدر، ملین، و محرک است. از این جوشانده هنگام ابتلاء به بیماری کبدی، سنگهای صفراوی یا کلیوی و همچنین در درمان ورمهای مجاری ادرار استفاده میشود. همچنین ماده اینولین داخل آن اثر مثبتی در مداوای دیابت دارد.
گل گاو زبان | چای گل گاو زبان | دمنوش گل گاو زبان
گیاه گاوزبان عامل موثری علیه ناراحتیهای مجاری تنفسی، سرفه، گرفتگی صداست. این گیاه بدن را تحریک کرده مبادلات سلولی را تنظیم و سیستم اعصاب را آرام میکند. گل گاوزبان فشار خون را افزایش میدهد و نباید مبتلایان فشارخون از آن استفاده کنند. اگر مبتلایان به فشارخون میخواهند گل گاوزبان مصرف کنند باید از مُصلِح گل گاوزبان یعنی لیمو هم استفاده کنند. به اغلب مبتلایان به فشارخون که دچار ناراحتی اعصاب میشوند توصیه میشود گل گاوزبان مصرف کنند درحالی که این بیماران با خوردن آن دچار عوارض میشوند. گل گاوزبان به علت داشتن آلکالوئید برای زنان حامله و شیرده مضر است. مصرف بیش از ۵ روز مداوم این گیاه ممکن است باعث عادت شود؛ بنابراین پس از ۵ روز استفاده از آن در صورت نیاز، ۳ روز فاصله انداخته شده و سپس دوباره مصرف شود.
نعنا | چای نعنا | شربت نعنا | دمنوش نعنا
این گیاه غالباً پرورش مییابد. نیرودهنده، مقوی معده و بادشکن است. باعث برطرف شدن خواب آلودگی و بالا رفتن قدرت تمرکز است. یکی از محبوبترین انواع چای در اروپا به شمار میآید.
چای بابونه | دمنوش بابونه
چای بابونه به سه دسته چای بابونه آلمانی، چای بابونه رومی و چای بابونه گاوی تقسیم می شود.
چای بابونه آلمانی
در اصل این گیاه بومی کشور مصر است. از چند صد سال قبل برای درمان بی خوابی، دردهای عصبی، دردهای هنگام قاعدگی در زنان بکار میرود. به علت خاصیت جمعکنندگی رحم بهتر است در هنگام حاملگی مصرف نشود. بوی آن همانند بابونه رومی به سیب شیرین شباهت دارد اما از نظر طعم بابونه رومی اندکی طعم تلخی دارد.غنچههای بابونه آلمانی اثر ضد تورمی، ضد عفونی کننده، معرق و مسکن دارد این گیاه بخصوص در طب کودکان مورد استفاده است. دم کرده آن برای درمان گریپ (تعریق کننده و آرام کننده)، ناراحتیهای معده-رودهای یا اسهال بکار میرود. خصوصاً اثر ضد عفونی کننده آن در درمان ورمهای مجاری ادراری مؤثر است.
چای بابونه رومی
این گیاه سیستم اعصاب را آرام، تشنجات را کاهش و خصوصاً ناراحتیهای زنانه را تسکین میدهند.
چای بابونه گاوی | طرز تهیه چای بابونه گاوی | آماده سازی چای بابونه گاوی | دمنوش بابونه گاوی
جوشانده آن کمک درمانی خوبی برای گریپ (عرق آور) است. همچنین در سوءهاضمه (ضد عفونی کننده و بادشکن) و دفع انگل های روده ای مؤثر است. این نوع بابونه دارای قدرت ضد تورمی نیست.
چای بابونه گاوی | طرز تهیه چای بابونه گاوی | آماده سازی چای بابونه گاوی | دمنوش بابونه گاوی
شرح کلی :
چای بابونه علاوه بر دارا بودن خواص درمانی فراوان، از دیر باز به خاطر عطر و بوی خوش آن نیز مورد توجه بسیاری بوده است.
بابونه گیاهى معطر و بادوام است که به ارتفاع حدود ۳۰ تا۴۰ سانتىمتر و گاهی تا ۶۰ سانتیمتر رشد میکند.
ساقه آن به رنگ سبز مایل به سفید، برگهای آن کوچک و دارای بریدگی های باریک و نامنظم و پوشیده از کرک است.
گل های آن، مجتمع در یک طبق است که به طور منفرد در انتهای ساقه در تابستان ظاهر میشوند. در هر طبق، گل های سفید در اطراف و گلهای زرد در قسمت وسط قرار دارند.
برخی خواص درمانی چای بابونه (دم کرده گل بابونه) عبارتند از:
–برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است و عفونتهای ناشی از سرماخوردگی را از بین میبرد.
– برای رفع گرفتگیهای عضلانی و نیز گرفتگیهای قاعدگی در زنان مفید است.
–درد شکم را تسکین میدهد.
– التهاب را کاهش میدهد.
-به عملکرد بهتر کبد کمک میکند.
-برای درمان کمردرد مفید است.
-برای درمان روماتیسم به کار میرود.
–بخور گل بابونه جهت بهبود آکنه و جوشهاى صورت نیز توصیه شده است.
– چای بابونه مسکنى فوق العاده براى سردرد، میگرن، دندان درد و دردهاى عصبى است.

دمنوش | طرز تهیه دمنوش,انواع دمنوش,دمنوش به لیمو,انواع چای,دمنوش دارچین,دمنوش زنجبیل
داروهای گیاهی,دمنوش زیرفون,دمنوش اسطوخودوس,دمنوش زیره,پودر دارچین,دمنوش دارچین,
تهیه و تنظیم: چاشنی