سلام دوستان عزیز , شما از طریق ارسال مشخصات خود در اینجا میتوانید ثبت نام کنید و از امکانات چاشنی لذت ببرید.

لحظات خوشی را برای شما آرزومندم.
دوست دارید از این مطالب هم دیدن فرمایید ؟!

نویسنده : ادمین چاشنی

بازید : بازدید : 797

تاریخ : ۱۵ / مرداد / ۱۳۹۵

امتیاز شما به این آموزش چنده؟
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره
دوستان عزیز رای یادتون نره ^_^

آشپزی

تاریخچه آشپزی

آشپزی یا در متون قدیمی خوالیگری، عمل آماده‌کردن مواد غذایی برای مصرف است. این اصطلاح معمولا به معنی محدودتری به کار می‌رود، که اعمال گرما به غذا برای تغییر شیمیایی بافت، طعم، خواص، و یا ظاهر غذایی آن است.

وقتی انسان در هزاران سال پیش آتش را کشف کرد، آشپزی شاخصه فرهنگی بسیار رایجی شد. هر کشور برای خود نوع خاصی از آشپزی را دارد که بسیار متنوع و گوناگون است. مثلا کشورهای آسیای میانه غذاها و طرز پختشان شبیه هم است همین طور کشورهای اروپایی و آمریکایی.

در تاریخ افسانه‌ای ایران آمده است که پختن خوردنی از دوران پادشاهی ضحاک آغاز شد. پیش از آن دیوها به این هنر آشنایی داشتند و انواع آش‌ها و اباهای خوش و خوردنی‌های لذیذ را می‌پختند.

از میان نوشته‌هایی که از زبان پهلوی در دست است در رساله دلکش خسرو کواتان و ریتک (خسرو و ریدگ) نکاتی درباره خورش‌ها و خوردنی‌ها و شیوه به کار بردن و چگونگی آنها در دوره ساسانی به دست می‌آید که در تنظیم تاریخ آشپزی در ایران ماخذ معتبر است.

نام بسیاری از غذاهای ایرانی و اصطلاحات آشپزی که معرب کرده شده است در کتاب‌های زبان عربی دیده می‌شود. در زبان عربی کتاب‌های چندی در زمینه آشپزی وجود دارد که با پخت‌وپز ایرانیان بی ارتباط نیست چه از حیث اصطلاح چه از حیث واژه میان این دو دسته شباهت‌هایی دیده می‌شود.

این امر احتمالا به این سبب بوده است که در دستگاه‌های دیوانی و اداری خلفای عباسی تعداد زیادی از ایرانیان دخیل بودند و طبعا آداب و عادات آنان در زندگی اعراب نفوذ کرده، از جمله روش آشپزی ایران در زمان عباسیان مورد توجه قرار گرفته است. در زبان فارسی ۴ کتاب مستقل در آشپزی شناخته شده است که عبارتند از:

۱-کارنامه در باب طباخی و صنعت آن تالیف حاجی محمدعلی باورچی بغدادی از عصر شاه اسماعیل

۲-مادةالحیوة از نورالله آشپز شاه عباس

۳-«نسخه شاه جهانی» این کتاب در دوران پادشاهی شاه جهان (۱۰۲۷-۱۰۶۸) از پادشاهان مغولی هند تالیف شده است.

۴-«کارنامه» تالیف نادرمیرزا نویسنده کتاب تاریخ تبریز است که در عصر قاجار نوشته شده است.

آشپزی| آموزش آشپزی | تاریخچه آشپزی | آشپزی سنتی | آشپزی مدرن

می خواهیم كمی از آشپزی در زمان های قدیم برای شما بنویسیم تا كمی هم به یاد آن زمان ها از این تشریفات و به اصطلاح زندگی مدرن دور شوید. در آن زمان ها زن، خوشبختی را با دو چیز به خانه مرد می برد، یكی آینه و دیگری دیگ و ظروف آشپزخانه.

البته منظور از دیگ و ظروف آشپزخانه، چیزی است كه امروزه به آن هنر آشپزی می گویند و هنوز هم در بسیاری از خانه ها به خاطر آگاهی كم خانم ها از این امر مهم، مشكلات فراوانی به چشم می خورد.

در قدیم، اولین چیزی كه به عنوان جهاز عروس وارد خانه داماد می شد، آینه و آخرین چیز وسایل آشپزخانه یا به اصطلاح آن زمان دیگ و دیگور بود و این نشاندهنده این است كه در فرهنگ ایرانی، تا چه اندازه مساله آشپزی برای افراد دارای اهمیت بوده است.

از آن جا كه از زمان قدیم مردان برای كار به بیرون از خانه می رفتند و ساعت ها رنج و مرارت را تحمل می كردند، برای آنان هیچ چیز بهتر از پذیرایی با غذا نبود. البته نباید اهمیت دادن آقایان به كیفیت غذا و نه به كمیت آن را نادیده گرفت. از همان زمان ها همواره آقایان این توقع را از همسر خود داشته اند كه غذا را با هنر و سلیقه خود تهیه و طبخ كنند و همین امر برای آنان بسیار لذت بخش بوده است.

همچنین در آن زمان علاوه بر جنبه غذایی و طعم و مزه خوراكی ها، جنبه های طبی و سلامتی آنها هم در نظر گرفته می شد، به طوری كه مثلا در خورش فسنجان كه ماده اولیه آن گردو است و از لحاظ طبیعت، گرم است.

در كنار رب انار یا آب انار كه طبیعت خنكی دارد، استفاده می شد یا دو محصول حیوانی و گیاهی در كنار هم به خاطر محاسبات و تعالیم طبی، استفاده نمی شد، مانند عسل و خربزه كه ناسازگاری و دشمنی آنها از قدیم الایام زبانزد خاص و عام است.

قصه سازگاری خربزه و عسل چنین است كه كسی خربزه و عسل را یک جا خوره و دچار شكم درد شده بود و مدام فریاد می زد، به او گفتند: “مگر نمی دانستی كه خربزه و عسل با هم نمی سازند؟” و او در جواب گفت: “اتفاقا بسیار خوب با هم سازگار شده اند تا پدر مرا درآورند.”

آشپزی| آموزش آشپزی | تاریخچه آشپزی | آشپزی سنتی | آشپزی مدرن

البته همان طور كه در بالا مطرح شد، در فرهنگ ایران، هنر آشپزی برای خانواده ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از قدیم این اهمیت ویژه در بعضی از زمان ها از حالت عادی خود خارج شده و به شكل یک سنبل خود را نشان می دهد؛

سبزی پلو ماهی شب عید، تاریخچه بسیار طولانی در ایران دارد یا در ایام ماه مبارك رمضان، پخت و پز غذاها برای سحر و افطار، شكل متفاوتی به خود می گیرد و از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار بوده و هست.

تعدادی از غذاهای آن روزگاران، هنوز هم در این دنیای مدرن، مورد استفاده خانواده هایی كه سنت و گذشته خود را حفظ و آن را فراموش نكرده اند، قرار می گیرد، برای نمونه می توان تعدادی از آنها را به این شكل نام برد:

مرغ و پلو، شاخدار پلو، بره تنور، كوفته ریزه، كوفته شامی و…در بسیاری از خانواده ها امروزه این غذاها جای خود را به پیتزا، مرغ كنتاكی، همبرگر ،لازانیا و.. داده است.

آشپزی| آموزش آشپزی | تاریخچه آشپزی | آشپزی سنتی | آشپزی مدرن

 آشپزی کشورهای مختلف, وسایل آشپزخانه, غذا ایرانی, خورش, فرهنگ ایرانی, ماه رمضان, عید نوروز